Krštenje je prvi i temeljni sakramenat Crkve, “vrata” u Kristovu zajednicu. Isus je rekao: “Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se”. Nikodemu je tumačio da se čovjek mora “preporoditi”, “roditi odozgor”, po vodi i Duhu Svetom. Krštenjem se označuje da se nastavljaju spasiteljska Božja djela iz prošlosti, kao što su: spasenje Noe i njegove obitelji iz Potopa, spasenje Izraela iz Egipta prelaskom preko Crvenog mora, uvođenje Izraela u Obećanu zemlju preko vode rijeke Jordana… Istim znakom vode Bog kroz sve vjekove označuje da izbavlja svoje odabranike od svih ropstava i propasti i dariva im svoj život “odozgor” nalik Isusovu životu, kojega je uskrsnuo od mrtvih snagom svoga Duha. Zato je krštenje vidljivi znak da postajemo slični, “suobličeni” Isusu Kristu, prvom Božjem odabraniku, slični Kristu u njegovoj smrti, ukopu i uskrsnuću. Stoga su kršćani od davnine krštenje svečano slavili najradije u vazmenoj noći između Velike subote i Uskrsa, kad Crkva slavi Kristov Vazam (pashu). tj. njegov prijelaz s ovog svijeta k Ocu po smrti i uskrsnuću. Krštenikov prolaz kroz smrt, ukop i uskrsnuće s Kristom lijepo simbolizira uranjanje krštenika u vodu u velikim krstionicama.


Za krštenje djeteta potrebno je:

  1. ORIGINAL IZVOD iz Matične knjige rođenih od djeteta.
  2. POTVRDU od kuma ili kume da može kumovati koja se zove POSVJEDOČENJE. Osobe koje su razvedene i žive u novom civilnom braku ne mogu kumovati, kao ni osobe koje žive u vanbračnim zajednicama.
  3. Ukoliko roditelji ne stanuju na području naše župe potrebno je iz župe u kojoj stanuju donijeti PISMENU SUGLASNOST za krštenje djeteta izvan župe stanovanja.
  4. Na krštenje je također potrebno donijeti KRSNU SVIJEĆU I BIJELU HALJINICU.

Napomena! Svečenik će dijete na krštenju zvati onim imenom koje stoji u Izvodu iz matične knjige rođenih. Druga imena dodavati se ne mogu.

 

Za dogovor oko termina i lokacije krštenja potrebno je kontaktirati Župnika.

 

„Sveti sakramenti su najdragocijenije blago Crkve i kršćanskog naroda.“