sveta cecilija

 

Mješoviti zbor župe Uznesenja BDM (Brezovica) osnovan je na blagdan sv. Martina, 11.11.1994. godine na inicijativu gosp. Željka Nestića, a uz blagoslov tadašnjeg župnika vlč. Franje Dunaja. U to vrijeme u župi su za glazbenu kulisu bile zadužene časne sestre, pa je novoosnovani zbor – tada još kao zbor mladih – ponajprije sudjelovao na prvoj nedjeljnoj misi u mjesecu, da bi kasnije potpuno preuzeo aktivnu ulogu u nedjeljnom bogosložju. Desetak pjevača konceptualiziralo je zbor, na čelu sa zborovođom i orguljašem gosp. Željkom Nestićem. Današnju brojnost zbor je poprimio objedinjavanjem dvaju, tada aktivnih zborova: zbora mladih i obiteljskog zbora. Zborsko je pjevanje postupno počelo rasti i formirati se zajedno s duhovnim razvitkom čitave župe, aktivnim sudjelovanjem na nedjeljnim i blagdanskim bogoslužjima. Nakon sedamnaest, izuzetno plodnih godina osobnoga angažmana, zborovođa i orguljaš, gosp. Željko Nestić osjetio je Božji poziv i odlučio je slijediti Gospodina te vlastitim životnim primjerom svjedočiti njegovu Riječ. Na mjestu zborovođe i župnog orguljaša, 2011. godine naslijedio ga je gosp. Tomislav Novoselec uz pomoć gđice. Ivane Đureković, te su kao takvi i danas aktivni u svom angažmanu. Osobitost mješovitog župnog zbora sastoji se u njegovanju klasične crkvene harmonizacije bazirane na gregorijanskom pjevanju, te tradicionalnoj polifonoj crkvenoj popijevci temeljenoj na Hrvatskom crkvenom kantualu: "Pjevajte Gospodinu pjesmu novu." Također, u njegovu se zborskom pjevanju, nazire i tradicionalna hrvatska pučka popijevka sa snažnim temeljima u crkvenoj tematici te također i pjesme germanskog i frankofonskog kulturološko – liturgijskog kruga. Zbor trenutno objedinjuje tridesetak stalnih članova koji najsavršenijim instrumentom – vlastitim glasom – te svakodnevnim angažmanom i žrtvom nesebično doprinose stvaranju uzvišenijeg doživljaja liturgijskog čina. U svom dugogodišnjem djelovanju obuhvatili su bogati repertoar s više od 350 liturgijskih pjesama za sva razdoblja crkveno – liturgijske godine. Već tradicionalno, svake godine o blagdanu sv. Stjepana prvomučenika, župni zbor održava Božićni koncert kao zahvalu vjernicima za cjelogodišnju potporu i ujedno čestitku za nadolazeću novu godinu. Osim stalne aktivnosti pjevanja, članovi župnog zbora aktivni su i u životu župe općenito, prvenstveno u organizaciji pobožnosti Križnoga puta na dan Velikoga Petka. Ova se drevna crkvena pobožnost u župi održava već petnaestak godina i svake godine objedinjuje sve više sudionika. Također, mješoviti zbor župe Brezovica svake jeseni za cjelogodišnji angažman bude počašćen nagradnim izletom i sudjeluje na svetoj misi u prijateljskoj župi, te pod vodstvom župnika Zvonka Vukovića provede ugodno poslijepodne u zajedničkom druženju.

Neke od župa koje su do sada posjetili su:

župa sv. Antuna Padovanskog (Vojnić), župa sv. Nikole (Hrvatska Kostajnica), župa sv. Antuna Padovanskog (Staro Petrovo Selo), samostan i župa sv. Marka (Plehan (BiH)), župa sv. Martina (Sveti Martin na Muri), župa sv. Martina (Virje), svetište Gospe od suza (Pleternica), Hrvatsko nacionalno Marijansko svetište u Mariji Bistrici i brojne druge.
Zbor nastavlja i dalje aktivno sudjelovati u svim župnim liturgijskim i ostalim aktivnostima, te se osobito raduje svojim novim članovima.

 

Župni zbor probe tokom godine redovito odrađuje svaki petak u 20:30h.